www.epmuisto.fi

ETELÄ-POHJANMAAN

SOTAMUISTOMERKIT

Everstin hauta Alavus

Loading...

Sijainti

SUOMEN SODAN (1808-09) aikana Alavudella 17.8.1808 käydyssä Lahdenkylän taistelussa haavoittui venäläinen 23. jalkaväkirykmentin komentaja, eversti Ivan Vasiljevits Sabanejev.  Kerrotaan, että upseeri pyrki ratsunsa selässä venäläisten sidontapaikalle Vajesojan taloon, mutta tarinan mukaan putosi siellä kuolleena hevosen selästä.  Hänet haudattiin muiden kaatuneiden kanssa tähän Vajesojan mäkeen.

Kertoman mukaan hauta on joskus avattu ja todettu everstin lepäävän satulansa päällä.  Vainajan henkilöllisyydestä ei silti ole varmuutta.  Sabanejev kyllä haavoittui Alavudella, mutta ei näytä kuolleen haavoihinsa.  Silti paikka tunnetaan nimenomaan Sabanejevin hautana.


Perimätiedon mukaan upseerin vaimo tyttärineen vieraili sodan jälkeen Vajesojalla mukanaan ortodoksipappeja, jotka vihkivät alueen hautausmaaksi.  Erityisesti kansa ihmetteli naisväen pukujen punaista väriä arvellen sen olevan venäläisten suruväri.

Alueelle on todennäköisesti haudattu muitakin venäläisiä, ja perimätiedot kertovat venäläishaudoista myös muualla Alavuden alueella.  Suomalaiset kaatuneet haudattiin vanhaan kirkkopihaan.

Everstin haudalla oli aikoinaan betoninen risti mikä oli puolestaan betonisella jalustalla.   Ne kumminkin katosivat eräänä yönä teille tietymättömiin.   Jälkeenpäin, erään pontikankeittotapauksen yhteydessä virkavalta löysi ristin mutta jalusta on edelleen kateissa.

Everstin hauta sijaitsee yksityisalueella Sulo Rajasaaren (kuvassa oikealla) pihassa.

Kuvat oikealla ja ylhäällä Alavuden veteraanien perinnehuoneelta.