www.epmuisto.fi

ETELÄ-POHJANMAAN

SOTAMUISTOMERKIT

Leppälänkylän murhakivi Kuortane

Loading...

"Kaarangalta Leppälän kautta Rantatöysään ja Alavudelle näyttää kulkeneen eräs vihollisen usein käyttämä etappitie. Leppälän tieltä poikkeaa metsätie Rantatöysään.

Noin 200m päässä tienhaarasta on tien vieressä suurikokoinen halkaistu kivi, johon on taidokkaasti hakattu kirjoitus.


Minkälainen tämän muistokiven ilmoittama tapaus tarkalleen on ollut, siitä ei ole säilynyt historiallisia tietoja.


Kansantarina kertoo, että venäläinen aliupseeri olisi pakottanut erään Leppälän isännän, joka oli ruotsalaisniminen ja muuttanut paikkakunnalle, opastamaan häntä Rantatöysään. Mistä riita lieneekään syntynyt, ilmeisesti jonkin talon ryöstö oli kysymyksessä. Kamppailussa isäntä peri voiton ja hautasi kaatuneen rinteen viereiseen suohon, josta sotilaan luut löytyivät, kun suota raivattiin viljelykselle.


Toinen versio kertoo, että kylästä lähti joku mies (talo ryöstetty ja poltettu) venäläisen upseerin perään, kosti hänelle verisesti ja hautasi suohon.

Tapaus tuli tietoon ja vuosikymmeniä myöhemmin hakattiin muistokivi. Sen kirjoitus on eräitten kylän asukkaiden toimesta syvennetty ja maalattu hyvin näkyväksi.

Kivi oli hävitä siltatarpeiksi eräitä vuosia sitten, mutta saatiin toki pelastetuksi, vain kiven halkaisu jäi kertomaan historiallisen tajun puutteesta."


(Kuurtanes-Seuran Joulu-lehdessä vuonna 1956)


Myös muunlaisia käsityksiä  oli tapahtumista, jotka johtivat venäläisen upseerin surmaan ja myöhemmin kiven pystyttämiseen. Oliko kyseessä naisen kunniaa puolustanut isäntä, joka kosti upseerille?

Vai oliko surmaaja upseerin mukana vain venäläisten oppaaksi pakotettuna? Vai oliko kyseessä Siperiaan

vietävä vanki, joka karkasi upseerilta?

Kivi oli vähällä joutua sillan rakennustarpeiksi 1930-luvun alussa, kun Töysään menevää tietä korjattiin.